Biosil Blogg

En velfungerende hud starter med god forståelse og gode rutiner

Huden er kroppens største organ, og det er derfor viktig å passe på den og gi den optimal pleie. Gjennom de ulike årstidene bør vi tilpasse hudpleien vår slik at vi er sikre på at huden får den næringen og beskyttelsen den trenger. For eksempel vil huden i vinterhalvåret trenge mer fukt og næring enn om sommeren, i sommerhalvåret vil beskyttelse mot solen være viktigst.

For å kunne tilpasse hudpleien din hud, er det helt avgjørende å finne frem til hvilken hudtype du har.  Når du har funnet ut dette kan du sette deg inn i hvilke produkter og ingredienser huden din trenger for å opprettholde en sunn hudhelse, samt forebygge aldring.

I dette innlegget vil du forhåpentligvis få en forståelse for hvilke hudtype du har. I neste innlegg vil vi fortelle hva en grunnleggende hudpleierutine bør bestå av. Når du vet hudtypen din kan du enkelt sette deg inn i hva slags produkter huden din trenger. Husk at du alltid kan få en grundig hudanalyse hos en hudterapeut. En professionell hudterapeut vil også kunne gi produktveiledning basert på din huds behov.

Ulike hudtyper

Normal hudtype: En normal hudtype er en hud i balanse. Huden er hverken for fet eller tørr, har fin farge og normale porer og tykkelse. Selv om det heter normal hudtype, er det de færreste av oss som har slik hud.

Kombinert hud: De fleste av oss har en kombinert hudtype, så dette er den mest vanlige. Huden består altså av en blanding av normal, tørr og fet hud. T-sonen (panne, nese, hake) er typisk fet, mens kinnene kan oppleves mer tørre.

Fet/uren hud: Denne hudtypen kjennetegnes som blank og skinnende, og porene er gjerne større og grovere enn normalt. Økt talgproduksjon påvirker porestørrelsen. Huden kan ha hudormer, og fargen kan ofte være noe gusten. Har du fet hud, kan du også ha større tendens til urenheter og akne. Som trøst vil en fet hud være bedre beskyttet mot vær og vind, enn for eksempel en tørr hud. 

Tørr hud: En tørr hudtype vil til tider flasse og virke stram, litt som om den er et nummer for liten. Porene er fine og nærmest usynlige, og det oppstår sjelden urenheter. En tørr hud er tynnere enn hudtypene nevnt ovenfor, og er derfor mer utsatt for ytre påkjenninger. Fine linjer, såkalte tørrhetslinjer, dukker ofte tidligere opp.

Fettfattig hud: Det er oftest personer over 50 år som har denne hudtypen, da huden med årene blir tørrere. Dette skyldes i hovedsak de hormonelle endringene rundt og etter overgangsalder. Huden vil mangle fett, men også gjerne fukt. Huden vil typisk fremstå rødlig og tørr og døde hudceller legger seg raskt på overflaten av huden. Man ser gjerne også små blodspregninger i huden, da huden er dårligere beskyttet mot vær og vind grunnet det manglende fettet.

Sensitiv hud: En sensitiv hudtype vil ofte reagere på omgivelsene rundt, som temperaturendringer og vind mm. Men faktorene som kan utløse en reaksjon kan også være innvendig, som da typisk stress eller alkohol. Huden kan reagere med å bli irritert og rød. Sensitiv hud er tynn og derfor lett påvirkelig, og vil ofte oppleves tørr da den har vanskeligheter med å holde på fukt.

 

Slik finner du hvilken hudtype du har

Hvis du er usikker på hvilken hudtype du har, er det lurt å bruke litt tid på å studere den på riktig måte. Her er tips til hvordan:

  1. Rens huden.
  2. Unngå å påføre produkter eller makeup, men hold huden helt ren.
  3. La det gå et par timer før du studerer huden din.
  4. Bruk et speil og stå helst i naturlig sollys.
  5. Nå har du et godt utgangspunkt for å vurdere hudtypen din, lykke til!

 

 

En grunnleggende hudpleierutine tilpasses hudtypen din og din hudtilstand. Hudtypen din er du født med, mens hudtilstander kan komme og gå gjennom livet. Hudtilstander påvirkes av indre og ytre faktorer, som blant annet sol, tørr ute- og inneluft, hormoner, medisiner, stress eller bruk av kosmetikk.

 

Biosil passer absolutt alle hudtyper

Det fine med Biosil er at det passer uansett hudtype. Biosil virker innenfra og styrker huden på måter hudpleieprodukter ikke kan klare. Det er derfor vi sier at Biosil er fundamentet for all hudpleie. Ikke bare får du en sterkere og mer fuktet hud, men du får faktisk også mer ut av behandlinger du utfører i salong ettersom virkestoffet i Biosil treffer målcellene i huden og utfører en jobb som komplementerer behandlinger utført i salong.

 

I NESTE INNLEGG TAR VI FOR OSS HVA EN GOD HUDRUTINE BØR BESTÅ AV

Skrevet av Kosmetisk Dermatologisk sykepleier Maria Gjedrem – Nordic Educator Biosil