Biosil Blogg

HVORDAN SER EN GOD HUDRUTINE UT?

En grunnleggende hudpleierutine tilpasses altså hudtypen din, men også hudtilstand. Hudtypen din er du født med, mens hudtilstander kan komme og gå gjennom livet. Hudtilstander påvirkes av indre og ytre faktorer, som blant annet sol, tørr ute- og inneluft, hormoner, medisiner, stress eller bruk av kosmetikk.

En god hudrutine

En hudrutine bør bestå av;

  1. Ansiktsrens: Det finnes mange ulike renseprodukter. Renseskum, -lotion, -melk, -krem eller -olje. Så her velger man ut fra hudtype og til dels hva man trives best med. På kvelden før man legger seg anbefales det å dobbel-rense huden, og gjerne da først med et oljebasert renseprodukt etterfulgt av ditt foretrukne. Et oljebasert produkt vil best løse opp fett, smuss og makeup.
  1. Tonic: Skintonic eller ansiktsvann vil forberede huden på neste steg i rutinen. En tonic vil trekke porene i huden sammen, altså jevne overflaten samt stabilisere pH-verdien. Så dette steget er viktig for ikke å forstyrre hudbarrieren.
  1. Serum: Dette er det mest aktive hudpleieproduktet. Et serum kan ha mange ulike behandlende og korrigerende egenskaper, samt gi huden en ekstra boost. Serumet brukes under dagkremen, og kan derfor også optimalisere effekten av dagkremen din. For eksempel vil et serum med c-vitamin (som er en sterk antioksidant) under en dagkrem med solfaktor, optimalisere solbeskyttelsen.
  1. Dagkrem: Det finnes mange dagkremer med forskjellige virkninger og ingredienser, men den viktigste funksjonen til en dagkrem er å beskytte huden vår mot ytre påvirkning. Velg en tilpasset din hudtype, og velg alltid en med solfaktor. 
  1. Nattkrem: Om natten arbeider huden raskt for å regenerere, så det er derfor hensiktsmessig å gi huden ekstra næring. Her også må man finne en tilpasset hudtypen sin. Kanskje skal du ha en nattkrem som kun gir masse fukt, eller om du har en kombinert hud, en nattkrem med også eksfolierende effekt som fjerner døde hudceller.
  1. Øyekrem: En god fuktgivende øyekrem er god til alle hudtyper. Det er rundt øynene huden vår er tynnest, og de første aldringstegnene viser seg gjerne her. God fukt forebygger disse, og kremen kan gjerne inneholde antioksidanter. Har linjene rundt øynene allerede oppstått og man ønsker å forbedre disse, finnes det øyekremer med ingredienser for mer anti-age effekt.
  1. Ansiktsmasker: Her er det mye å velge mellom, og igjen finn masker tilpasset hudtypen, evt. hudtilstanden din. En dyptrensende maske og skrubb/peeling ukentlig trenger alle hudtyper i ulik frekvens. Fuktmasker er selvfølgelig supert for de med tørr og sensitiv hud, og kan gjerne soves med om natten. En leiremaske vil for eksempel være fin på en fet/uren hud, da den trekker ut og renser porene i dybden. Og peelingprodukter til denne hudtypen kan med fordel bestå av salisylsyre eller fruktsyre (AHA-syrer).

Få hjelp til en god hudrutine tilpasset din hud

Det er en jungel av produkter og råd der ute, og som nevnt tidligere vil det ofte være til stor hjelp å oppsøke en utdannet hudterapeut. Da vil du enkelt kunne få riktige råd og god hjelp til å skreddersy hudpleierutinen din gjennom året. Samt få hjelp og støtte dersom huden din plutselig endrer seg.

Også er det viktig å nevne til slutt at det ikke bare er hvordan vi behandler huden utenifra som avgjør hvor velfungerende og strålende den er, men at hva som skjer på innsiden også i stor grad påvirker dette. Det å forstå huden vår i en større sammenheng er viktig, for det er nemlig slik at hvordan kroppen vår fungerer på innsiden, tilstanden i cellene våre, det viser seg på huden vår. Så kosthold og livsstil spiller en stor rolle her. Kanskje den største.

Skrevet av Kosmetisk Dermatologisk sykepleier Maria Gjedrem – Nordic Educator Biosil